Start nieuw lesseizoen

Open les: kinderyoga op zaterdag 17 september

 

Vindt jouw kind het ook leuk om mee te doen als jij thuis je yogamatje hebt uitgerold? Voor veel kinderen heeft yoga een magische aantrekkingskracht. Je kunt jezelf veranderen in een boom, een vlinder of misschien wel een kameel!

Kom het samen met je kind ervaren op zaterdagochtend 17 september van 9.00 tot 10.30 uur in De Draai. De bijdrage per ouder/kind is 15 euro. Graag je vooraf aanmelden via de app bij Angela (06-51616234)

Cursus Filosofie voor kinderen (8+) die echt willen nadenken

 

Welkom in de wereld van Sofie! In deze cursus maak je kennis (met de grote filosofen) en word je zelf ook steeds wijzer. Je gaat je verwonderen, je gaat vragen stellen en denkt diep na. Om zo het alledaagse (huiswerk maken, kamer opruimen, appen, gamen, hond uitlaten) te ontstijgen. Het boek De Wereld van Sofie is daarbij onze leidraad. En Sofie Amundsen is in deze roman het meisje dat regelmatig geheimzinnige briefjes krijgt met vragen als "Is een mens meer dan een machine?" of : "Wat is toeval?” Nieuwsgierig geworden? Doe mee!

 

De cursus van 10 bijeenkomsten start eind september op de woensdagavond in De Draai. De bijdrage is 110 euro. Je kunt je hiervoor aanmelden bij Angela (06-51616234)

Lichter Levend Leren

Hoe kun je de kracht van stilte, verbeelding, synchroniciteit, compassie en authentiek leiderschap inzetten in je klas, waardoor het leren lichter en levend wordt? En wat betekent dit voor jouw eigen bewustzijnsontwikkeling en die van de kinderen in je klas? Geesje Stroo (voormalig kunst- en cultuurdocent met ruim 30 jaar onderwijservaring) transformeerde haar kunstlessen in levenslessen. Onlangs is haar boek: Lichter Levend Leren verschenen. En daarom is Geesje op woensdagavond 28 september van 20.00 tot 21.00 uur te gast in onze maandelijkse stilte-zoom voor leerkrachten in het basisonderwijs. 

Aanmelden kan vanaf 1 september Heb je de stilte-zoom gemist? Beluister dan onze podcast op Spotify: Even Stilte AUB. En wil je weten wie de volgende gast zal zijn? Meld je dan aan voor de agenda-update.

Anouk en Valerie op televisie

Al jaren volgen Anouk en Valerie (beiden 11 jaar) op de zaterdagmiddag yoga- en filosofielessen. Bij Omroep Pim vertellen ze er - ter gelegenheid van de week van de kinderfilosofie - enthousiast over. Over wat we zoal te overdenken hebben en wat het met ze doet. Bekijk hier het filmpje.

Helende Verhalen (podcast)

Even helemaal wegdromen, naar een andere wereld. De wereld van het ware, het goede en het schone. Ieder verhaal in de podcast Helende Verhalen is een reis naar binnen, waar je bijzondere avonturen kunt meemaken, tot mooie inzichten kunt komen of gewoon even lekker kunt ontspannen. De podcast is gratis te beluisteren op Spotify. Iedere maand vind je er een nieuw verhaal.

De moderne Socrates (blog)

“Mag ik je een vraag stellen?”, las ik in de Whatsapp. Het bericht was afkomstig van een voor mij compleet onbekende. Ik probeerde zijn profielfoto nader te bestuderen en zag een foto van een jongeman poserend in ontbloot bovenlijf en korte broek, zittend op wat leek een rots, en uitkijkend in de verte op een natuurgebied. Het was een wazige foto en wat me opviel was het contrast van licht (datgene waar hij naar uitkeek) en donker (de plek waar hij zat op de rots). Het maakte me nieuwsgierig en ik antwoordde: “Natuurlijk. Dat mag!” Lees verder..

Stilte als weg naar het eigen middelpunt

“Kinderen willen stilte en hebben er behoefte aan. Stilte helpt kinderen en maakt ze sterker”, wist de bekende kinderarts en oprichter van de Montessorischolen al aan het begin van de 20e eeuw. Ze hield zich nadrukkelijk bezig met stilte en de betekenis daarvan voor de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.

Ruim 100 jaar later zetten wij ons daar met Even Stilte AUB ook nadrukkelijk voor in. Samen met de kernteamleden Inez van Oord, Geesje Stroo, Marleen Schmidt, Petra Speelman, Petra van der Storm en Jolanda Naaktgeboren verzorgen wij projecten, stiltewandelingen voor het team, studiedagen, gastlessen en workshop over de stilte. Wat dat doet met de kinderen in de klas? Lees dan vooral dit artikel dat onlangs verscheen. 

Door wrijving ontstaat glans (blog)

“Ja, dat vind ik echt heel lastig hoor, wildvreemde mensen aanspreken.” “En wat moet ik dan vragen?” Ik keek in het rond en zag de moeilijk kijkende gezichten van de deelnemers aan de docentenopleiding Filosofie. Het was de laatste les, die in het teken zou staan van Descartes. Descartes, de grondlegger van de moderne filosofie. Die toen hij al zijn overtuigingen over boord had gegooid, twijfelde aan alle kennis die hij ooit had opgedaan en wist dat hij zeker niet op zijn zintuigen kon vertrouwen. Hij besefte: “Er is slechts 1 waarheid: ik die twijfel, en wellicht bedrogen word, besta.” Ik denk dus ik besta. Lees verder...

Blog: Door het water

"Kijk nou!", riep ze uit en ik volgde haar blik naar buiten. Het was een regenachtige dag en voordat ik met de directeur van deze knusse basisschool om de tafel ging zitten om met elkaar een mooie invulling te maken voor een studiedag voor het team over de stilte, had ze me rondgeleid door de school. En terwijl ze ondertussen wat praatjes maakte met de kinderen, kreeg ik een goede indruk van de school. Aan de muur in de aula hingen prachtige schilderwerken die de kinderen met plaatselijke kunstenaars hadden gemaakt en op het podium stonden goudkleurige “koninklijke” stoelen die de directeur zelf op de kop had getikt bij de restyling van het plaatselijke gemeentehuis. Lees verder...

Nu ook online

Online een docentenopleiding volgen, leek me vorig jaar nog onmogelijk. Inmiddels hebben we met elkaar ervaren dat we ons ook online kunnen verbinden en het lesprogramma kunnen volgen. En dat het ook voordelen heeft. Lees hier de inzichten van Monique (na de eerste les van de online stilteopleiding)